Dinsdag 22 oktober t/m vrijdag 25 oktober 2024

Bezoek Windpark Nijmegen-Betuwe

De prijs voor ‘Technisch Hoogstandje’ was dit jaar een bezoek aan het Windpark Nijmegen-Betuweaan de A15.

Dit weekend was het zover, de dames van hutgroep “De Sterren” werden om 13:30u verwacht bij de blokhut van Scouting Bemmel.
Vanwege wat oponthoud door Sinterklaas en zijn Pieten vertrokken we rond 13:45u met de groep meiden naar Oosterhout.
Daar werden we door windpark-directeur Pim de Ridder welkom geheten in het nog in de steigers staande bezoekerscentrum De Mussenhut. De voormalige appelschuur (direct naast het windpark) biedt onderdak aan het inkoopstation, dat de stroom van het windpark doorgeeft aan het elektriciteitsnet.
Onder genot van een beker limonade en gevuld speculaas worden we bijgepraat over het ontstaan van dit windpark en de mogelijkheden van de verschillende soorten duurzame energie, maar de windmolens in het bijzonder. Nadat we binnen de groen verlichte inkoopstations bekeken hebben gaan we buiten naar de windmolen. Aangezien de omliggende tuin van de Mussenhut nog niet klaar is worden de modderpoelen door de meiden gebruikt voor het nodige geklieder, voor we via een paar stevige balken over een sloot naar het terrein van de windmolen lopen.
Wanneer we op de betonnen voet van de windmolen staan valt pas echt op hoe hoog deze is. Er was voldoende wind om de molen met een flink tempo te laten draaien en de wieken met een zoevend geluid langs te horen komen.
Bij terugkomst bij de Mussenhut kreeg iedereen een kleurboek en een bouwplaat om thuis zelf een windmolen te knutselen. Na nog wat drinken en iets te snoepen op de parkeerplaats is iedereen weer keurig thuis afgezet.

We hopen dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad!

Naar het overzicht