Dinsdag 22 oktober t/m vrijdag 25 oktober 2024

Geschiedenis

In 2010 is Kinderdorp Bemmel na een afwezigheid van ruim 35 jaar in Bemmel weer nieuw leven in geblazen.

Robert Kuster (eigenaar Gemeentenieuws van Lingewaard) kwam met het verzoek bij Patrick Zweers (voorzitter Scouting Bemmel) om het kinderdorp opnieuw in Bemmel te organiseren. Daarbij zei Robert meteen toe financieel garant te staan en zou Scouting Bemmel het programma voor de kids vormgeven. Robert organiseerde samen met Henk tal van activiteiten in de tent onder de noemer Herfstfestijn, om daarmee de kosten voor het Kinderdorp enigszins te beperken. Patrick wist meteen vanuit de scoutingvereniging diverse leden mee te krijgen, waarmee de eerste editie in 2010 tot stand kwam, toen nog met als locatie Sportpark Ressen. Meteen tijdens het kinderdorp waren er al diverse ouders die aangaven in de organisatie mee te willen gaan draaien, waarmee het gros van de scoutingleden meteen na het eerste jaar vervangen is. 

In 2014 kende het Kinderdorp nog een kritisch jaar toen de helft van het bestuur aangaf te gaan stoppen. Gelukkig kon tijdens het Kinderdorp zelf voldoende nieuwe aanwas gevonden worden, waarmee de organisatie zeer stabiel is geworden, eigenlijk hebben er zich vanaf dat moment nauwelijks nog mutaties voorgedaan.

Het Kinderdorp is van locatie na enkele jaren Sportpark Ressen, mede vanwege de aanleg van het RijnWaalpad midden over het evenemententerrein, verhuisd naar het Kinkelplein. Een erg gezellige en in het oog springende locatie, maar nieuw gemeentebeleid heeft daar abrupt een einde aan gemaakt. Opnieuw moest het Kinderdorp verhuizen. Dit keer werd gekozen voor het grasveld aan de Sportlaan naast de Veldschuur. Met deze verhuizing kwam ook abrupt een einde aan de samenwerking met het Herfstfestijn, aangezien de locatie voor hun type activiteiten ongeschikt was. Daarmee is het Kinderdorp financieel gezien ook volledig op eigen benen komen te staan, wat met de basis die te danken is aan het Herfstfestijn prima te doen blijkt.
Inmiddels krijgen we aan de Sportlaan medewerking van vrijwel alle verenigingen en de Praktijkschool om ook van hun accommodaties ten tijde van het Kinderdorp gebruik te kunnen maken, waarmee ook tijdens slecht weer de activiteiten doorgang kunnen hebben.

In bovenstaande figuur staan de thema’s en deelnemersaantallen van de voorgaande jaren weergegeven